0%

FERMENTÁLÁS


Hallottatok már a fermentálásról? Még van idő karácsonyig, szilveszterig pedig bőven, hogy kipróbáljátok és sokkoljátok vele a családot! 🙂
Nyáron kattantunk rá a témára, de nem mertük elkezdeni, mert túl bonyolultnak tűnt a fermentálós csoportban olvasható kommentek alapján. Túl sok volt az infó és túl sok a képlet. Kezdetnek inkább probiotikus házi üdítőket kreáltunk, ez amolyan “ismerkedős” műfaj, megszokod, hogy mikroorganizmusok dolgoznak a konyhádban, és vizuálisan is gyönyörködtet, ahogy a gyümölcsök és a virágok látványos szinkronúszás közepette erjednek. Tényleg csodaszép, majd megosztok veletek pár képet, és nyáron remélem koccintunk is vele! 🌼🍹🌺
Szóval fermentálás. Mit is jelent pontosan?
Azt,hogy a különféle szerves anyagok, mint pl. a cékla, káposzta, sütőtök, fokhagyma, karfiol /…stb. hosszú a sor/ mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között erjednek pár hetet vagy akár hónapot is. A zöldségek felületén természetesen megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést, megzabálják a különféle szénhidrátokat/cukrokat és tejsavvá alakítják, ettől lesz savanykás, umamis ízű minden, ami ezen a folyamaton átesik.
Miért jó ez nekünk?
Mert a bacik által végzett előemésztésnek köszönhetően a fermentált zöldségek könnyen emészthetővé válnak, és probiotikus tulajdonsággal bírnak.
Kezd bennem körvonalazódni,hogy mit akarok karácsonyra főzni, és ahhoz a cékla passzol, ezért 3%-os sóoldatban most két hétig itt fog nekem sziszegni a fotón látható fokhagymás cékla.
Öröm lesz felnyitni, legalább akkora, mint egy üveg Dom Perignont…vagy nem. 🍾🤭🥂
Ha van kedvetek, csatlakozzatok, rothasszunk (így kell írni??) együtt zöldségeket! 😅 🥕🥦🥬🥒🧄
Kövessetek be minket instan is ❤️ instagram.com/okoszfera

MEGOSZTÁS
Play Cover Track Title
Track Authors